Meme Kanseri Cerrahisi ve Rekonstrüksiyon

Meme Kanseri Cerrahisi ve Rekonstrüksiyon
Genel Tanıtım

Meme Kanseri Ameliyatları Nelerdir?

Meme kanseri cerrahisi farklı şekillerde gerçekleştirilebilir. Hasta için hangi cerrahi şeklinin uygun olup olmadığına karar verilirken dikkat edilmesi gereken bazı faktörler vardır. Bunlar;

  • Tümörün boyutu,
  • Tümörün tipi,
  • Tümörün meme içindeki dağılım durumu,
  • Memenin boyutu,
  • Memenin iç yapısı,
  • Hastalığın evresi,
  • Tümörün tekrarlama riski,
  • Hastanın genel durumu ,
  • Hastanın ek hastalıkları olup olmadığı,
  • Hastanın yaşı,
  • Hastanın isteğidir.

Bütün bu faktörler değerlendirilir, diğer branşlarla birlikte organize edilen meme konseylerinde hastanın tüm verileri konuşulur, tartışılır ve en uygun cerrahi tipi belirlenir. 
Meme kanseri tanısı konan hastalara veya meme kanseri riski yüksek olan sağlıklı kadınlara yapılabilecek ameliyat şekilleri aşağıda belirtilmiştir.

 

Mastektomi (Memenin Tümünün Alınması)

Mastektomi, meme dokusunun meme başı ve cildiyle birlikte tümüyle alınmasıdır. Meme koruyucu cerrahinin uygun olmadığı durumlarda başvurulur. Hastada koltukaltı lenf nodu tutulumu olduğunda modifiye radikal mastektomi yani memenin tamamının ve koltukaltı lenf bezlerinin büyük bir bölümünün çıkarılması biçiminde uygulanır. Meme kanserinin klasik cerrahi tedavi yöntemidir. İyi bir lokal kontrol sağlar; tümörün tekrar etme riski düşüktür.

 

Meme Koruyucu Cerrahi

Modern meme cerrahisinde temel amaç meme kaybına yol açmadan meme kanserini tedavi etmektir. Günümüzde evre I-II meme kanserinin standart tedavisi olarak kabul edilir. Erken tanı yöntemleri, kadınların meme kanseri hakkındaki farkındalığının artması, hastalığın erken evrelerde yakalanması, meme koruyucu cerrahinin uygulanmasına imkan vermektedir.

 

Onkoplastik Cerrahi

Meme kanseri hastalarında onkolojik cerrahi (kanser cerrahisi) prensipleri ile plastik cerrahi tekniklerinin kombine edilerek uygulanan meme koruyucu cerrahi yöntemidir. Memenin hepsi alınmaz, sadece tümör ve etrafındaki sağlam meme dokusunun bir kısmı çıkartılır ve geride kalan boşluk uygun plastik cerrahi teknikleri ile kapatılır. Son zamanlarda bu cerrahi için uygun olan hemen hemen her hastaya bu şekilde bir yaklaşım gösterilmektedir.

 

Risk Azaltıcı Cerrahi

Risk azaltıcı cerrahi uygulamaları ile amaç; kanser gelişme riski yüksek olan hastalarda, henüz kanser gelişmeden meme dokusunu alarak meme kanseri riskini azaltmaktır. Günümüzde, genetik tanı yöntemlerinin çok gelişmesi, meme kanserinin ailesel geçişlerinin tam olarak anlaşılması, meme kanserine yol açan genetik kromozom bozukluklarının açığa çıkartılması hastaların meme kanseri olma olasılığının büyük oranda hesaplanabilmesine imkan vermektedir.

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 30 Temmuz 2023 Pazar

Doktorlar

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri